Firmaets historie

Ved K.E.Guldager.

Niels Arne Guldager startede i 1938, som symaskine-agent hos PFAFF symaskiner i Randers. Der var dengang næsten intet salg af maskiner fra butik. Salget foregik ved at en inspektør og tre til fire agenter i automobil kørte ud i oplandet til f.eks. en større stationsby. Her blev agenterne sat af og de opsøgte så alle huse og gårde i byen. Imens sad inspektøren i sin vogn og ventede. Når agenten så havde fundet et emne for køb, tilkaldte han inspektøren, som så i heldigste tilfælde afsluttede handelen. Agenten fik nu sin provision. Jeg mener det var 10 %. N.A.Guldager var en god sælger med en stor fantasi, så han lærte hurtigt at afslutte sine egne handler.

Han blev udnævnt til inspektør og fik sit eget distrikt i Hobro. Foruden at sælge maskiner indebar jobbet også at man kørte rundt på cykel og indsamlede de ugentlige og månedlige afdrag på de maskiner der var solgt.

Næsten alle maskiner blev solgt på afbetaling. Så kom verdenskrigen og i 1941 var der ikke flere af de tyske Pfaff maskiner tilbage, og N.A.G., blev som de fleste andre arbejdsløs, men han gav ikke op. Han begyndte nu at indrykke små dagblads annoncer, der lød nogenlunde sådan: Gode brugte symaskiner af kendte mærker, købes kontant. Billetmærke nr.-----. Da mange mennesker under krigen manglede penge, opkøbte han fine og gode maskiner. Især trædemaskiner var eftertragtede i mærkerne Pfaff, Singer og Husqvarna. Disse blev gjort istand hjemme i privaten og igen solgt gennem billetmærke annoncer.

Handelen gik meget fint, Men alle maskinerne blev leveret pr. trædecykel, sommer og vinter. Undertegnede erindrer mest tydeligt lange cykelture om vinteren i snestorm, med min far kørende foran med en stor trædemaskine med støbejernsstel, anbragt omvendt på en krydsfinerplade på bagagebæreren. Dækkene var under krigen meget dårlige og vi punkterede tit, og måtte lappe på stedet. Snestorm eller ej.

Når man cykler måske 20 km. i al slags vejr, frem til en mulig kunde, der har skrevet ind til en billetmærke annonce, - ja, så lærer man at blive sælger! - Man vil jo nødigt køre hjem med maskinen igen.

Efter krigen havde Pfaff i Århus hørt om N.A.Guldager´s evner, og han fik stilling som inspektør her, og han havde nu en bil at køre i, men man manglede stadig nye maskiner. Århus havde hørt om N.A.G.´s opkøbe metoder og bad ham forsøge her i byen. N.A.G. fik imidlertid en meget bedre ide. København var en større by, og indbyggerne var efter hans opfattelse mere sorgløse end jyder. De ville måske gerne sælge deres symaskine, hvis de manglede penge til en glad aften. Maskinerne ville sikkert også kunne fås billigere i København, og så risikerede man heller ikke at sælge den brugte maskine til en nabo, til den man havde købt den af.

Det kom til at passe. Han opkøbte så mange maskiner i København, at han måtte leje en hel jernbanevogn. Han kørte rundt og opsamlede maskinerne bagpå en varemotorcykel fra en budcentral.

Efter nogle år med succes, startede han for sig selv i Nørregade 33 i Århus. Der blev indrettet en arkitekt tegnet specialforretning for symaskiner. Det blev en af de flotteste forretninger i byen.

Alle de dengang kendte fabrikater, som Pfaff, Singer og Husqvarna, havde deres egne forretninger, men der var mange andre gamle mærker, - især tyske, - ledige, og vi startede med Gritzner fra Karlsruhe. Denne fabrik var tidligere Tysklands største symaskine fabrik.

 

Fra l954 til 1958 solgte vi Gritzner. Undertegnede K. E. Guldager, kom ind i firmaet i februar l957. Jeg var udlært indenfor handel og kontor i et firma der solgte kontormaskiner og kasseapparater.

Jeg skulle nu lære at blive sælger, og N.A.G. mente at grundelementerne, lærte man bedst ved at opsøge kunderne i deres hjem. - På provisionsbasis, forstås, og til en grundløn på 40 kr. pr. uge. - Jeg synes at det var en barsk tid, men jeg lærte at sælge.

Fra 1958 til l975 solgte vi mange af det gamle, dengang østtyske mærke Naumann fra Dresden.

I l959 optog vi, som de første i Danmark detail salget af det store, hidtil ukendte japanske mærke Brother. Dette fabrikat havde både symaskiner og strikke- maskiner. Vi har nu markedsført dette mærke i 46 år. Brother er nu en af verdens absolut førende i symaskinebranchen. I dag har Brother et meget bredt udvalg i de mest moderne computerstyrede symaskiner og er helt fremme med de avancerede sy- og broderimaskiner!

1959 var også året hvor min yngre bror Bent Guldager kom ind i firmaet.

I 1967 blev vi forhandler af N.A.G.´s gamle hovedmærke Pfaff. Det var især undertegnede der blev hovedfortaler for dette mærke. Bent Guldagers hovedmærke var Elna fra Schweiz, som vi forhandlede fra 1970, og som vi stadig forhandler.

I 1971 købte vi en forretning i Ryesgade 35, så vi nu havde to. K.E.G. blev i Nørregade og Bent G. kom op i den nye. N.A.G. var skiftevis begge steder.

Bent Guldager døde desværre i 1977, og N.A.G. trak sig tilbage samme år, 70 år gammel. Undertegnede overtog derefter firmaet, og oprettede det som et ene ejet anpartsselskab.

I 1980 blev Nørregade saneret og jeg var derfor nødt til at sælge og lukke forretningen. Omsætningen steg nu hurtigt og jeg antog flere medarbejdere, så da vi i 1984 flyttede forretningen til vores nuværende større lokaler i Ryesgade 31, var vi efterhånden blevet til 17 ansatte.

Tredje generation var kommet ind i billedet ved Finn Guldager. Han startede allerede som bydreng, 12 år gammel, i 1975.

I 1988 overtog vi Bernina forhandlingen og forretningen i Bruunsgade 51. Af hensyn til et senere generationsskifte, var det Finn Guldager der købte denne forretning og han drev den med tre ansatte frem til 2000. Bernina mærket blev nu flyttet med ned i Ryesgade forretningen, og her har salget af dette fabrikat udviklet sig så meget, at det nu - sammen med Brother - er vores mest sælgende fabrikater.

I 1993 overtog Ryesgade forhandlingen af de svenske Husqvarna symaskiner.

I l995 blev Finn Guldager direktør i anpartsselskabet i Ryesgade, da K.E.G., der nu var 60 år, trak sig delvis tilbage.

I 1998 overtog Finn Guldager alle anparter i Ryesgade firmaet og var nu eneejer af både Ryesgade og Bruunsgade forretningerne.

I 2000 samledes alle aktiviteter i Ryesgade og Bruunsgade afdelingen lukkede, da ejeren af bygningen - Dansk Supermarked - skulle bruge lokalerne selv til at udvide Føtex Bruunsgade.

I 2001 genoptog vi forhandlingen af det gamle fabrikat Singer. De er i de seneste år kommet med en helt ny serie af kvalitetssymaskiner.

I 2003 opsagde vi forhandlingen af Husqvarna symaskiner.

1. januar 2005 stoppede vi som Pfaff forhandler.

5. december 2005 åbnede vi en ny afdeling i Kirkegade 13 - Randers.

15. marts 2007 kunne K.E. Guldager fejre 50-års jubilæum

1. januar 2008 Valgte K.E. Guldager efter mere end 51 års trofast og engageret betjening af kunder fra hele Danmark, at pensionere sig selv. Hele personalet forventer dog at han fra tid til anden, besøger os i butikken.

1 september 2008 genoptager vi Pfaff symaskineforhandlingen, med Pfaff´s helt nye opdaterede modelserie.

1 oktober 2009 forhandler vi atter Husqvarna broderisymaskiner og software.

1 juni 2014 ophørte vi forhandlingen af Pfaff - Singer - Husqvarna.

 

Knud Erik Guldager / Finn Guldager