Symaskinens historie

 

Symaskinens historie

 

Ca. 1790
Der gik rygter i Europa om, at der i Paris var primitive symaskiner, som delvist var lavet af træ. Der skulle have været et stort skrædderværksted med næsten 100 maskiner. Ifølge rygterne blev værkstedet brændt af arbejdsløse skræddersvende.

1800-1850
I første halvdel af 1800-tallet blev der gjort mange forsøg på at lave en brugbar symaskine. Ingen førte dog til praktisk anvendelse.

1846
Amerikaneren Howe tager patent på en stikkestingsmaskine, der kunne sy 300 sting i minuttet. For at udvikle maskinen tager han til England, hvor han sammen med englænderen Thomas forbedrer maskinen. De kommer ikke langt nok til, at den kan sættes i produktion. Howe vender tilbage til Amerika, hvor han oplever, at forskellige fabrikanter ikke respekterer hans patentrettigheder. Han indgår derfor forlig for i det mindste at få en stykafgift af de fremstillede symaskiner.

En herre ved navn Singer udvikler efterhånden maskinen og fremstillingsmetoden, så den bliver så billig og driftsikker, at den fik almen udbredelse i Nordamerika. Først senere i ca. 1860 trængte den igennem i Europa.

1851
Isac M. Singer (1811-1875) fremstiller den første serieproducerede funktionsdygtige symaskine.

Den allerførste symaskinefabrik lå i New York.

1862
Tyskeren Pfaff, der ellers fremstillede blæseinstrumenter, begynder som en af de allertidligste i Europa at fremstille symaskiner i Kaiserslautern.

1887
Tyskeren Kayser opfinder symaskinen, der kan sy zig-zag. Dette åbner vejen for uanede muligheder, som vi den dag i dag ikke er færdige med at udvikle. Han lader sig hurtigt opkøbe af den langt større Pfaff-fabrik. Han får senere, til ære for sin opfindelse, sit navn på mange af Pfaff-fabrikkens maskiner.

1900
De første symaskiner med påmonteret elektrisk motor kommer frem.

1940
En spanier opfinder den første husholdningssymaskine med friarm. Han sælger patentet til forskellige fabrikker i Schweiz. (Under 2. Verdenskrig havde de andre industrilande andet at tænke på end at fremstille symaskiner)

Der kommer fire forskellige maskiner på markedet:

ELNA-BERNINA-TURISSA-HELVETIA.

Elna og Bernina udvikler gennem tiden selv modellerne. Bernina sælger deres model til HUSQVARNA i Sverige, som så udvikler deres friarmsmaskiner ud fra denne model.

Turissa købes efter 2. Verdenskrig af det store tyske mærke Gritzner. Dette mærke bliver senere opkøbt af Pfaff, som herefter udvikler deres friarmsmaskiner ud fra denne Turissa/Gritzner model. Denne models opbygning var så god, at den overlevede helt til slutningen af 1980'erne, hvor den sidste model 807 udgik.

1952
De første husholdningsmaskiner med automatisk knaphul og broderi ser dagens lys.

1959
De prisbillige symaskiner fra Japan kommer på markedet. Det er ofte næsten direkte kopier af allerede kendte mærker som Singer og de italienske NECCHI.

På disse maskiner bestemte de forskellige importører selv navnene, så de fik ofte navnet på et for længst udgået europæisk mærke eller et opdigtet navn.

Der var dog et af de japanske husholdningsfabrikater, der havde sit eget navn, og som det senere skulle vise sig kunne klare sig mellem de europæiske store mærker, nemlig BROTHER.

Vi har den ære at være det firma i Danmark, der solgte den første husholdningssymaskine af dette fabrikat.

1970
De første husholdningsoverlock med afskær kommer på markedet. De kommer fra Japan og er tre-trådede. Det er mærker som Brother og RICCAR.

1975
De første computerstyrede symaskiner kommer på markedet. Singer Futura model 1000 og Husqvarna model 6690. Nu styres mange af de før mekaniske dele af små stepmotorer, hvilket giver langt færre dele i maskinerne.

1984
Med Brothers nye Galaxie model, som kan give direktiver med menneskestemmer på mange sprog, er den talende symaskine en realitet. Den blev dog ikke den helt store succes, men snarere en kuriositet. Den talte nemlig kun, hvis brugeren havde glemt noget eller gjorde noget forkert. Det førte til, at når børnene hørte, at maskinen talte, sagde de til hinanden: Så - nu kan mor igen ikke finde ud af det!

Derfor kom mange af disse maskiner på værkstedet og fik "stemmebåndet" bortopereret.

Med Pfaff 1469 kan man tegne figurer på ternet papir og give maskinen koordinaterne. Derved syr maskinen tegningen, men figurerne er dog kun 5 mm høje.

1989
De første maskiner, hvor man er helt uafhængig af en transportørstyring, kommer på markedet. Man påsætter en broderienhed med en stor stopperamme til at spænde stoffet stramt ud i. Hele broderifunktionen styres nu fuldt og helt af maskinen. Derved bliver broderiet helt professionelt. Man skal blot stoppe et lille kort med et valgt motiv i maskinen. De specielle kort fremstilles af fabrikanten.

2001
I dag er det muligt, at tage en USB hukommelse og putte den i sin computer. Gå på Internettet og find fx en farverig sommerfugl på en hjemmeside i Brasilien. Gem mønsteret på USB´en, flyt den derefter over i symaskinens USB-port og sommerfuglen viser sig nu på symaskinens farvedisplay. Start maskinen med de trådfarver som maskinen foreslår og gå i byen i aften med en stor farverig sommerfugl på festkjolen.

Fantastisk - ikke sandt. Men i dag er det dagligdag i vor forretning. Kom selv ind og oplev det. Du er meget velkommen, selvom en sådan maskine måske ikke lige står på ønskesedlen lige nu. Det er altid rart at vide, hvad man skal ønske sig i fremtiden, og det er altid dejligt at have noget at glæde sig til. Det forskønner livet - er det ikke rigtigt?

Af Knud Erik Guldager